BOTANI TANAMAN
Nama saintifik bagi kantan ialah Phaeomeria speciosa. Ia dikelaskan didalam keluarga Zingiberaceae sama seperti lengkuas dan halia. Jenis tumbuh membiak dan merimbun secara berkelompok. Boleh mencapai sehingga empat hingga enam meter tinggi.
TANAMAN KANTAN
Ramai yang tidak tahu kelebihan pada pokok kantan. Batang kantan misalannya dapat mengubati penyakit bengkak-bengkak, manakala buah boleh menambah selera makan, ubi kantan boleh dijadikan perisa dalam makanan, bunga sebagai bahan gubahan jambak-jambak bunga dan biji kantan dapat mengubati sakit telinga. Disini admin akan maklumkan serba sedikit mengenai tanaman kantan.
FAKTOR IKLIM
Kantan sesuai ditanam di kawasan-kawasan yang bersuhu 24-33c dan mendapat hujan antara 1800-2200 mm setahun ( sangat sesuai ditanam diMalaysia )
PENYEDIAAN BAHAN TANAMAN
Pokok kantan boleh ditanam menggunakan biji benih atau rizom. Penanaman menggunakan rizom lebih bagus kerana ia boleh mengeluarkan hasil dengan lebih cepat. Rizom kantan yang mempunyai sulur cangkul dikeluarkan dari perdu pokok. Rizom ini dipotong dan setiap potongan rizom seeloknya mempunyai 2-3 mata tunas dan akarserabut untuk menggalakkan pertumbuhan.
PENANAMAN DILADANG
Jarak tanaman yang disyorkan adalah 2 meter diantara baris dan 1 meter di dalam baris. Lubang tanaman berukuran 20cm X 20 cm X 20cm disediakan bagi kerja-kerja penanaman. Gunakan sungkupan untuk mengelakkan rizom menjadi kering.
JENIS PEMBAJAAN
Semasa Menanam
- CIRP = 50 gram / rumpun.
-Kapur = 125 gram/ rumpun
Usia Kantan 4 bulan
-Tahi ayam = 1 kilogram / rumpun
Usia Kantan 5 bulan
-NPK 12:12:17:2 = 30 gram/ rumpun
Usia Kantan 7 bulan
- NPK 12:12:17:2 = 70 gram/rumpun
Usia Kantan 9 bulan
- NPK 12:12:17:2 = 100 gram / rumpun
- Kapur =200 gram / rumpun
Usia Kantan 12 bulan dan keatas
-NPK 12:12:17:2 = 125 gram / rumpun
15 bulan ke atas
- Kapur =200 gram/rumpun
-Tahi Ayam = 500 gram/ rumpun
kami ada menjual anak pokok bunga kanta
RM30/poly bag kecil @ RM50/polybag besar
Berminat boleh hubungi kami di 019-2340298 @ page https://www.facebook.com/kedaibajapokok/
No comments:
Post a Comment