Nama
Biasa : Belimbing
Nama
Saintifik : Averrhoea carambola
Keluarga
:
Oxalidaceae
Asal
:
Belimbing
Besi dikatakan berasal dari Asia Tenggara, dari Kepulauan Jawa sehingga ke
Filipina.
Kawasan
Utama Tanaman :
Tanaman
Belimbing boleh didapati di seluruh Semenanjung Malaysia terutama di
negeri-negeri Johor, Selangor, Kedah, Perak, Melaka dan Negeri Sembilan.
Kegunaan
:
Belimbing
enak dimakan begitu sahaja atau boleh diproses. Selain dibuat jus minuman,
kordial, jam, jeli, candy dan juga belimbing dijadikan sebagai pencuci mulut
dan hiasan dalam hidangan.
Kandungan
Zat Makanan
Kandungan
|
Unit/100gm
|
Kalori
|
24
kcal
|
Protin
|
0.7
g
|
Lemak
|
1.9
g
|
Serabut
|
1.8
g
|
Kalsium
|
7
mg
|
Besi
|
0.4
mg
|
Vitamin
A
|
26
mg
|
Vitamin
B1
|
0.07
mg
|
Vitamin
B2
|
0.07
mg
|
Vitamin
C
|
25.8
mg
|
TANAMAN BOTANIA
Pokok
:
Pokok
belimbing boleh menjangkau pada ketinggian 5 hingga 12 meter. Mempunyai banyak
dahan dan tunas-tunas air. Pada peringkat permulaan pokok berbentuk pramid dan
membulat apabila pokok membesar.
Daun
:
Daun
belimbing kecil membujur (oval). Di permukaan atas daun licin dan berwarna
kekuningan manakala permukaan bawah berwarna hijau gelap. Daun berukuran 2.4 cm
lebar dan 2.9 cm panjang.
Bunga
:
Bunga
kecil dan berwarna ungu. Terdapat 5 sepal, 5 petal dan 5 stamen. Ovari terletak
di bawah style. Bunga terbentuk pada semua bahagian batang, dahan dan pucuk.
Buah
berbentuk bujur dan terdapat 5 atau 6 sudut/lurah. Jika dipotong, ia berbentuk
bintang. Buah berwarna hijau semasa muda dan bertukar menjadi kuning atau orange
apabila masak. Isinya lembut, berair, ranggup dan manis dan sedikit kelat
rasanya.
Kultivar / Klon :
Klon
|
Bentuk
buah
|
Saiz
Buah
|
Warna
Buah
|
Rasa
(masak)
|
B2
(MAHA 66)
|
Bujur
|
Sederhana
160 - 220 g/biji
|
Kuning
kehijauan Kuning
|
Manis,
berair dan lembut
|
B10
|
Bujur,
besar di pangkal dan menguncup di hujung
|
Sederhana
besar 180 - 250 g/biji
|
Oren
kemerahan
|
-
|
B17
(Belimbing madu)
|
Bujur
tirus (oblong)
|
Besar
200 - 300 g/biji
|
Oren
dengan Bintik-bintik putih
|
Rangup,
padat dan berserabut, manis dan wangi
|
Cuaca
:
Tanaman
belimbing sesuai pada iklim tropika dan memerlukan curahan hujan yang banyak
dan juga cuaca panas.
Tanah
:
Belimbing
tumbuh di tanah yang gembur dengan saliran yang baik. Ia tumbuh dengan baik di
banyak jenis tanah dari tanah berpasir hingga ke tanah liat. Walau bagaimana
pun pembaiakan tanah yang betul pengurusan tanah dengan sistem saliran yang
baik dan pembajaan yang betul.
Bahan
Tanaman :
Dua
kaedah penanaman yang biasa dilakukan pada tanaman belimbing iaitu kaedah
pembiakan tampang atau tut dan kaedah klip (cleft methods). Semua kaedah di
atas adalah sesuai tetapi kaedah pembiakan tampang adalah lebih popular. Anak
pokok-pokok belimbing boleh diubah ke ladang selepas 4 bulan dibuat cantuman.
Jarak
Tanaman :
Jarak
tanaman yang paling sesuai adalah sistem empat segi iaitu 6m X 6m. Sistem ini
menghasilkan sejumlah 278 pokok sehektar.
Menanam
:
Setelah
pengapuran dijalankan lubang digali sedalam 0.6m X 0.6m X 0.6m. Bahan organik
atau kompos (5-10 kg) bersama-sama CIRP (200g) dimasukkan kedalam lubang dengan
berhati-hati agar tidak terlalu mencederakan akar. 40%-50% lindungan adalah
perlu di peringkat permulaan tanaman.
Cantasan
:
Cantasan
yang betul sangat penting untuk mendapatkan bentuk pokok yang cantik dan
memudahkan kerja-kerja pengurusan dan juga untuk mendapatkan hasil yang baik.
Cantasan yang disyorkan adalah seperti berikut :
i)
Open centre
ii)
Modified central leader
iii)
Trellis branching system
Pembajaan
:
Pembajaan
yang disyorkan adalah seperti berikut :
Fasa
|
Umur
pokok (tahun)
|
Jenis
Baja
|
Kadar
(kg/pokok/tahun)
|
Masa
Pembajaan
|
Penyediaan
Tanah
|
0
|
CIRP
Bahan
Organik
|
0.25
10
|
Semasa
penyediaan lubang
|
Pertumbuhan
|
1
|
15
: 15 : 15
atau
15
: 15 : 6 : 4
Bahan
Organik
|
0.7
015
|
6
- 7 kali/tahun
3-4
kali/tahun
|
Pengeluaran
Hasil
|
2
|
12:12:17:2
+ TE
atau
13:13:20:2
+ TE
Bahan
Organik
|
1.2
30
|
6
- 7 kali/tahun
3
- 4 kali/tahun
|
3
|
12:12:17:2
+ TE
atau
13:13:20:2
+ TE
Bahan
Organik
|
1.75
45
|
3
- 4 kali/tahun
|
|
4
|
12:12:17:2
+ TE
atau
13:13:20:2
+ TE
Bahan
Organik
|
2.7
45
|
3
- 4 kali/tahun
|
|
5 ke atas
|
12:12:17:2
+ TE
atau
13:13:20:2
+ TE
Bahan
Organik
|
4.0
45
|
3
- 4 kali/tahun
|
Pengurusan
Air :
Pokok-pokok
belimbing memerlukan saliran terutama pada tahap pertumbuhan dan pada musim berbuah.
Pengairan mikro atau titis adalah disyorkan.
PENGURUSAN
PEROSAK
Penyakit
:
Penyakit
yang sering menyerang belimbing adalah seperti berikut :
Penyakit
|
Tanda-tanda
|
Pembasmian
|
1.
Die-back (Cephaleuros
virescens red algae)
|
-
Menyerang dahan, batang dan buah.
-
Membengkak pada batang, rekahan
pada batang, daun gugur dan pokok
mati.
|
1.
Cantas bahagian yang diserang
2.
Copper Oxychloride
|
2.
Penyakit Akar Putih
(Rigidoporous lignosus- kulat)
|
-
Menyerang sistem pengakaran.
-
Daun layu, bertukar warna kuning, jatuh
dan akar reput.
-
Misilium putih kelihatan pada akar.
|
1.
Buang bahagaian
yang diserang
2.
Gunakan racun kulat
|
Serangga
:
Serangga
yang biasa menyerang belimbing adalah seperti berikut :
Perosak
|
Tanda-tanda
|
Pembasmian
|
1.
Lalat Buah (Bactrocera spp.)
|
-
Larva mengorek buah
|
Methyl
Engenol sebagai promar sebagai umpan dengan Malathion (0.1% a.i)
|
2.
Pengorek buah (Crytophlebia encarpa)
|
-
Larva mengorek buah hingga
ke biji
-
Buah yang diserang gugur
|
-
Amalan kebersihan ladang
-
Gunakan Methamidophos,
Acephate dan Cypermethion
|
Rumpai
:
Rumpai
boleh dikawal menggunakan jentera atau racun.
Kematangan
:
Belimbing
biasanya berbunga hanya beberapa bulan selepas ditanam. Walaubagaimana pun
adalah dinasihatkan agar membiarkan pokok mencapai ke usia dua tahun baru
digalakankan berbuah.
Hasil :
Belimbing
biasanya mengeluarkan lebih kurang 300 biji buah setahun pada umur dua tahun.
Penghasilan akan meningkat dari tahun ke setahun sehingga 9 tahun di mana
ketika itu ia mula stabil pada kadar 1200 biji buah/pokok/tahun. Purata berat
buah belimbing diantara 17-66 ton/ha untuk jankamasa 20 tahun.
Musim
:
Belimbing
berbunga sepanjang tahun tetapi terdapat dua musim utama dan 2 musim kecil.
Musim-musim utama terdapat pada bulan April-Jun dan Oktober-Disember setiap
tahun.
Penjarangan
:
Jumlah
buah yang terlalu banyak setangkai akan mengakibatkan buah menjadi kecil tidak
berkualiti dan menjadi masalah ketika hendak membalutnya. Oleh itu sebiji buah
belimbing adalah disyorkan setiap tangkai.
Kesesuaian
Mengutip Hasil :
Belimbing
mencapai tempoh kematangan selepas 45-90 hari bunga kembang dan ini bergantung
pada keadaan cuaca semasa dan klon. Bagi klon B10 memerlukan 60-65 hari untuk
mencapai indek warna 3, manakala B17 memerlukan 77-90 hari selepas bunga
kembang. Di musim hujan, buah-buah belimbing akan masak 2-3 hari lebih awal
jika dibandingkan di cuaca panas.
Indeks
Warna :
1.
Keseluruhan buah berwarna hijau
2.
Buah bertukar warna hijau terang
3.
Buah bertukar warna kuning kehijauan
4.
Buah bertukar warna hijau kekuningan
5.
Buah bertukar warna kuning
6.
Buah berrtukar warna oren
Pasca
Tuai :
Buah
belimbing perlu dipetik dengan berhati-hati dan susun kedalam bakul dalam
keadaan masih berbalut. Buah kemudian dibawa ke pusat pengumpulan dan di
letakkan menelentang ke dalam bakul plastik atau Kotak kertas bersalur
(corrugated fibre board carton). Ketika ini kertas balutan tidak semestinya dibuang
kerana ini akan mengakibatkan buah rosak dan tercedera. Hanya semasa
pembungkusan, barulah buah digred mengikut saiz, warna dan kualiti.
Penyimpanan
:
Kotak-kotak
belimbing perlu disimpan di dalam suhu 5ÂșC dengan kelembapan bandingan 90-95%.
Dalam keadaan ini buah-buah boleh di simpan sehingga 9 minggu.
EKONOMI
Jumlah
kos pengeluaran untuk 15 tahun dianggarkan RM 227,581.00
Berdasar
kepada harga di ladang RM 1.00/kg IRR 43%
Nilai
kini bersih 10% ialah RM 54,198.00 dan
Nisbah
Faedah/Kos pada 10% ialah 1.45
No comments:
Post a Comment